Het anders benaderen is heel sterk!

Wat ontwikkeling kan doen

Mark: “Een van de manieren van leren is via boeken. Volgens mij lees jij best veel boeken. Klopt dat?”

Charlon: “Ik was er vroeger nooit fan van. Op school las ik altijd de achterkant. Daarna ging ik snel een verslag maken. Later heb ik gemerkt dat je met boeken je mindset naar een ander niveau kunt brengen. Daarna ben ik veel meer boeken gaan lezen. Ik merk ook dat je daar zelf van groeit. Je gaat dingen anders zien.

Mark: “Als je zelf een boek zou mogen schrijven, waar zou deze dan over gaan?”

Charlon: “Ik zou een boek maken over mijn eigen levensweg. De dingen die ik heb meegemaakt en hoe ik daarmee ben omgegaan. Als kracht voor anderen. Dan kunnen anderen dat zien en misschien ook wat aan die methodiek hebben.

Ook zou ik een boek willen schijven over ontwikkeling. Wat ontwikkeling met je kan doen en hoe je dat kunt toepassen in je dagelijkse leven. Want dat vind ik ook handig. Heel veel mensen denken misschien aan persoonlijke ontwikkeling om een baan te vinden of om een bedrijf te starten. Maar persoonlijke ontwikkeling doet meer met je.

Anders handelen

Persoonlijke ontwikkeling geeft je de tools om met dingen om te gaan op een andere manier. Een denkwijze om dingen anders te formuleren zodat je effectiever kunt handelen.

Ik geef een voorbeeld. In mijn situatie kwam het wel eens voor dat ik dacht: ‘die persoon die zal dat wel zo bedoelen’. Maar doordat ik nu de tijd neem om erover na te denken om het van een ander kant te gaan bekijken, kan ik misschien zien dat die persoon het helemaal niet zo bedoeld of niet eens eenzelfde intentie heeft. Daardoor ga je het anders benaderen en komen er positievere resultaten uit.

Ik heb ook geleerd dat wanneer je iets negatief benaderd, je ook negativiteit terugkrijgt. Vroeger zou ik naar een persoon toegaan en direct zeggen: ‘waarom doe je dat!’. Dan ben je al negatief. Je kan beter soms even rust nemen en dan de volgende dag terugkomen en zeggen: ‘luister, dit is me opgevallen, kan het kloppen dat …’. Dan kun je het heel anders benaderen. Dat is heel sterk. Dat helpt jezelf ook meer rust te geven in je hoofd.”

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *