Het gaat om die kleine overwinningen

Durf je werkgever uit te dagen

Mark: “Als jij de ideale werkgever en werknemer zou moeten beschrijven. Welk concrete gedrag zou jij daar dan bij beschrijven. En hoe help jij organisaties en mensen daarmee?”

Charlon: “De ideale werknemer is iemand die zelf initiatief neemt, durft, verantwoording neemt, maar zeker ook iemand die de werkgever durft te vragen en uit te dagen.

Laat werknemers inbrengen

Een ideale werkgever staat open voor groei van de werknemer, stimuleert dit en ondersteunt het.  Daarnaast staat deze op voor verandering binnen in het bedrijf. Dat wil niet zeggen dat het drastisch 360 graden draait, maar dat mensen ook iets kunnen inbrengen. Al is het maar een klein dingetje. Bijvoorbeeld een glas. Als het voorstel is om een glas geel te maken en het kan geen kwaad, maak dat glas dan geel.

Mensen willen laten zien dat ze er toe doen. Iedereen heeft een gouden ketting om zijn nek hangen met ‘ik wil gehoord worden’. Al is het maar dat je een glas geel maakt. Dan denk ik dat je een meer gemotiveerd persoon krijgt. Dan kun je er als werkgever meer uit halen omdat hij niet zegt: ‘5 uur is 5 uur hoor’, maar misschien wel iets voor je afmaakt tot half 6. Ik denk dat daar groei in zit voor alle twee.

Kleine overwinningen

Mark: “En hoe help jij mensen dan om dat voor elkaar te krijgen?”

Charlon: “Door ze te laten ervaren wat er gebeurt als je het doet. Een simpel voorbeeld. Een werknemer solliciteert en heeft zijn CV opgestuurd maar er gebeurt niets. Ik kan me voorstellen dat dat rot is, maar heeft hij al eens geprobeerd er achteraan te bellen? Heeft hij gevraagd of zijn CV is ontvangen? Als hij dat doet, dan heeft hij opnieuw interactie. Als hij daarna nog een stapje verder gaat en vraagt wanneer hij kan langskomen om het erover te hebben, dan heeft hij nog een interactie. Dat zijn kleine dingetjes. Als het dan lukt en degene aan de andere kant van de telefoon zegt dat hij het CV heeft ontvangen een aangeeft dat hij op maandag een terugkoppeling krijgt, dan heeft hij alweer een kleine overwinning. Hoe vaker je van die kleine overwinningen hebt, hoe meer je gaat doen. Dat is het.

Ieder persoon is anders

Mark: “En dan ga je steeds een stapje verder.”

Charlon: “Ja. Bij sommigen begin je gelijk dat ze aan tafel gaan zitten. Het is maar net waar iemand zit natuurlijk. De ene persoon die zit dieper in de afwijzingen dan een andere persoon. De ene persoon kan 16 keer nee hebben gehoord en kan afwijzing 17 en 18 ook nog wel horen. Het is niet echt wenselijk, maar kan er mee omgaan. Een andere persoon heeft 3 keer nee gehoord en zegt denkt dat nee ook echt nee is. Zo iemand kan er helemaal in blijven zitten, gaat bier drinken en tegen iedereen zeggen dat ze nee hebben gezegd. Ieder persoon gaat er anders mee om.

Maar het gaat om die kleine overwinningen. Als je een kleine overwinning hebt, dan is dat grotere ook mogelijk. Je hoeft het niet in een keer te halen natuurlijk. Iedereen is anders dus moet je mensen op hun eigen tempo en op hun eigen leerwijze daarheen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *