Werknemers als ambassadeurs
Mark: “Als jij kijkt naar de situatie waar veel werkgevers en werkzoekenden in zitten, wat moet er dan anders volgens jou? Is er iets mis met de huidige situatie?”
Charlon: “Van de werkgeverskant bekeken moeten werkgevers werknemers meer zien als verlengstuk van hun bedrijf. Als ambassadeurs van hun bedrijf. Ze moeten meer vrijheid geven aan werknemers om zichzelf te ontplooien.
Ik kan een voorbeeld geven. Als iemand zegt dat je een fles water aan een klant moet geven, dan moet je deze precies op hun manier inschenken. Er kan dan iemand komen met een nieuw idee. Hij doet een doekje om zijn arm en brengt het met wat jeu zodat die klant een speciaal gevoel krijgt. De werkgever zegt dan vaak dat dat niet mag. Ze doen het altijd al zo dus moet jij het ook zo doen. Er is geen opening voor de invulling van iemand anders of groei daarin.
Wat je dan krijgt is deze persoon waarschijnlijk ongelukkig gaat worden. De werkgever denkt dat het goed gaat, maar eigenlijk gaat het niet goed. Ik denk daarom dat het belangrijk is dat je naar elkaar luistert. Zowel werkgever als werknemer. Dan krijg je een hele andere chemie met elkaar. Ik denk dat deze chemie vandaag de dag mist in het bedrijfsleven.
Win-win situatie
Aan de kant van de werknemer is het de taak van de werknemer om te kijken hoe hij zijn werk zo goed mogelijk kan doen. Aanpassen en verbeteren, maar ook hoe hij ervoor kan zorgen dat het bedrijf groeit. Als het bedrijf groeit kan hij ook gaan groeien. Dan wordt het een win-win situatie. Dat moet je met elkaar doen. Je moet met elkaar uitdagingen aangaan.
Als je kijkt bijvoorbeeld naar KLM. Daar staakt het personeel omdat ze te weinig loon krijgen. Maar als je kijkt in de huidige situatie hoe het gaat met vliegtuigmaatschappijen, dan gaat het niet zo goed. In het verleden toen het goed ging, had je een goede baan. Dan had je zekerheid en groei. Nu gaat het wat minder, maar je wilt nog steeds die groei. Hoe dan? “
Mark: “Dat kan niet”
Charlon: “Nee. Dus dan kan je wel zeggen als werknemer dat je meer loon wilt. Dat begrijp ik en dat en dat begrijpt iedereen. Maar dat is geen win-win. Je kan ook snappen dat het wat slechter gaat met het bedrijf en een beetje water bij de wijn doen. Daarna aankijken en afspreken dat als het beter gaat, dat het dan gaat komen.
Dat vind ik het oude systeem. Dat mensen er vanuit gaan dat de werkgever overal maar voor moet zorgen. Je hebt ook je eigen plicht. Als werknemer. En dat is wat ik in deze maatschappij zie. Dat dit langs elkaar heen loopt.
Iedereen doet hetzelfde
Mark: “Zie je dat dan vooral in grote organisaties, in kleine organisaties of in beiden?”
Charlon: “In beiden. In grote organisaties zie je het natuurlijk wat duidelijker omdat er meer mensen zijn. In kleine organisaties zie je dat ze het model van die grote organisatie willen overnemen. Ik krijg heel vaak te zien en te horen van dat mensen het allemaal doen zoals hun voorbeelden het doen.
Raak personen, bereik meer
Mark: “Ze kopiëren het.”
Charlon: “Ja. Ik wil niet zeggen dat het goed of fout is. Overal heb je iets goeds en iets minder goeds in. Er bestaat geen fout. Maar wat ik wel zie is dat er weinig bedrijven of mensen zijn die gaan kijken naar mogelijkheden. Anders dan de rest het doet. Met anders bedoel ik, hoe je meer persoonlijk met mensen om kan gaan. Kijken hoe je veel kwaliteit kunt leveren, maar ook hoe je mensen kunt raken. Want ik geloof dat je veel meer kunt bereiken als je een persoon kunt raken.
Wordt vervolgd …