Covey andersom

Covey andersom

Mark: “Ik herken in jouw boek een structuur van zelfontwikkeling zoals bijvoorbeeld die van Covey. Die zegt dat je eerst onafhankelijk moet kunnen zijn voor je wederzijdse afhankelijkheid kunt omarmen. Herken jij dit ook?“

Eddy: “Ja, dat herken ik zeker, alleen heb ik het andersom gedaan. Waar Covey zegt dat de mens eerst naar zichzelf moet kijken, heb ik geschreven dat je altijd vaak al meteen een samenwerking aangaat. Wat Covey de wederzijdse afhankelijkheid noemt en waar hij halverwege het boek mee begint, daar begint mijn boek.

Het merendeel zit gewoon in die samenwerking

Mark: “Volgens Covey kun je de wederzijdse afhankelijkheid pas goed ingaan als je je eigen onafhankelijkheid hebt ontdekt.

Eddy: “Dat klopt, maar het merendeel van de mensen zit gewoon in die samenwerking, en heeft helemaal niet nagedacht over die onafhankelijkheid. Daarom begin ik met die wederzijdse afhankelijkheid.

Die afhankelijkheid, daar zit je al in. Je zit al in die samenwerking met de ander. Daarom ben ik daarmee aan de slag gegaan. Van daaruit ontdekken dat je pas goed tot je recht kan komen in die samenwerking als je jezelf een plek kunt geven. Het is belangrijk om jezelf in deze samenwerking niet te verliezen. Dat je voor jezelf scherp hebt wat jouw inbreng is, wat jouw rol is. Wat is je eigen keuze. Waar wil je naartoe, waar wil je over 5 jaar staan en hoe past daar deze samenwerking bij.

Ik zeg dus hetzelfde, alleen het vertrekpunt heb ik anders gekozen. Ik eindig met wat het is dat jezelf of mij drijft. Ik eindig daarmee, terwijl Covey daarmee begint.”

Durf je eigen keuze te maken

Ik heb Covey andersom geschreven. Mijn boek begint waar het boek van Covey mee eindigt. Het merendeel van de mensen zit in samenwerking en heeft helemaal niet nagedacht over onafhankelijkheid. Het is belangrijk om jezelf in deze samenwerking niet te verliezen. Durf je daarin je eigen keuze te maken of bind je dan toch in om maar geaccepteerd te worden. Mag je er zelf helemaal zijn en kun je jezelf recht aankijken in de spiegel. Daar ben ik gestopt. Een volgend boek zou daar een stap verder in kunnen gaan.

Mark: “Als je nog en boek zou mogen schrijven welke zou dat dan zijn?”

Eddy: “Ik schrijf eigenlijk bijna twee boeken ineen. Misschien moet ik over het laatste stuk een apart boekt schrijven. Het een na laatste hoofdstuk ben ik steeds verder gaan doorschrijven naar wie je zelf nu bent. Mag je er zelf helemaal zijn en kun je jezelf recht aankijken in de spiegel. Daar ben ik gestopt. Een volgend boek zou daar een stap verder in kunnen gaan.

Als er een tweede boek zou komen dan zou ik daar nog verder op ingaan. Mag jij werkelijk oké zijn of ben jij alleen oké zijn als jij je aanpast aan de ander. Dit kan te maken hebben met een partner, keuze van werk of seksualiteit. Durf je daarin je eigen keuze te maken of bind je dan toch in om maar geaccepteerd te worden.”

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *