Daar moeten we de balans tussen vinden

Daar moeten we de balans tussen vinden

Mark: “Je hebt het een aantal keer over een leider die heel goed de omgeving meeneemt. Hoe zie jij de rol van de leider hierin?”

Eddy: “De leider heeft hierin een hele belangrijke rol. Ik beschrijf leiderschapsstijlen. De ideale leider is de mens en taakgerichte leider. Iemand die oog heeft voor de menselijke kant en voor de taak. We staan voor een bepaalde taak. Die moeten we met elkaar doen. Daarin moeten we de balans vinden.

Er gaan allerlei onvoorziene dingen gebeuren die spanning leggen op de samenwerking. De leider gaat dan bewegen. Gaat het spannend worden, dan vindt de een dat we nu niet moeten zeuren maar poetsen. De ander zegt dat hij achter zijn mensen wil staan.

Het is de kunst van het leiderschap. Om te zeggen dat het spannend wordt en toch steeds de kennis en kunde van het team te versterken en te betrekken om het samen op te lossen. Ten tweede is het belangrijk te kijken naar de risico’s. Het is belangrijk om te kijken naar waarom dingen niet kunnen, maar tegelijkertijd moet je wel met ideeën komen hoe dit op te lossen is of kunnen aanpakken. Dus aanhalen van problemen is goed, maar denk mee hoe dit op te lossen is. Dan ga je de ervaring van het team benutten. Iedereen mag en wordt uitgenodigd om mee te denken.

Je moet ook weten waar je niet goed in bent

Mark: “Als je met zo’n team in die opwaartse spiraal komt, je goed aan het samenwerken bent en iedereen komt met ideeën. Is er dan eigenlijk wel een leider nodig in zo’n situatie?”

Eddy: “ Er zal altijd een leider zijn formeel of informeel. Ik ben niet degene die zegt dat er een leider moet zijn. In mijn boek beschrijf ik ook de veranderkleuren. Hoe kijk je tegen verandering aan. Bijvoorbeeld in de witte kleur is verandering een constante. Dit gebeurt. Je moet dit faciliteren. Ik weet dat deze bestaat, maar dit is niet mijn kracht. Dat is de omgeving waarin veel minder leiderschap van de leider gevraagd wordt. Veel meer vanuit het team dingen laten gebeuren. Dat is niet waarin ik op mijn sterkst bent. Dat vind ik ook belangrijk. Dat een project of verandermanager ziet dat hij ergens niet goed in is. Dat er anderen beter in zijn. Ik heb zelf het meeste vertrouwen in de situatie waarin een opdrachtnemer en opdrachtgever is. Daar geloof ik het meest in.

Ik ben vooral blauw

Mark” Welke kleur zie jij jezelf vooral in?”

Eddy: “Ik ben blauw, blauw is planmatig. Zo ben ik opgeleid en daar heb ik ook op enig moment weer afstand van gedaan. Je kunt plannen tot je een ons weegt, maar er gebeurt zoveel meer, die je niet hebt voorzien. Acceptatie is belangrijker dan kwaliteit. Dat gaat veel over mensen, de rode kleur, de politieke spelletjes, de gele kleur. Ik kan in al die velden redelijk goed opereren, dat heb ik geleerd. Ook in groei, het continu leren, ontwikkelen van mensen voel ik me aangetrokken. Daarom heb ik ook dit boek geschreven. Ik voel me dus niet aangetrokken door een specifieke kleur. Er is wel een dominante kleur blauw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *