Een boek over succesvol samenwerken moet je niet alleen schrijven

Ik ontving van Eddy Hoogendijk het boek “Succesvol samenwerken”. Of ik deze hier wilde downloaden en lezen. Ik heb met Eddy samengewerkt toen ik bij een groot bedrijf ondersteuning leverde voor een groot programma. Ik download dus het boek en neem contact op om te vragen of ik hem wat vragen over het boek mag stellen als ik het boek heb gelezen. Dat is goed en we maken een afspraak.

In de tussentijd lees ik het boek. Het boek gaat over samenwerken, maar ook over veranderen en coachen. Een model voor succesvol samenwerken wordt als leidraad gehanteerd en er wordt gesproken over een ‘reis van samenwerken’. Dat is interessant. Een reismodel voor samenwerken. Wat zou hier achter zitten? Het voelt aan als een ‘persoonlijk ontwikkelboek’. Na verloop van tijd merk ik dat ik in het boek aan het zoeken ben naar de ‘Eddy’ achter het verhaal. Tijd voor de afspraak dus.

Een boek over succesvol samenwerken moet je niet alleen schrijven

Mark: “Hoe ben je tot het schrijven van dit boek gekomen?”

Ik heb al langer over nagedacht. Ik heb een keer een minor gedaan aan de hogeschool in Utrecht over Covey. Toen heb ik al een deel over Covey gedaan en toen is het gaan sudderen. Nu had ik het gevoel dat het een goed moment is. Ik wilde er wel echt werk van maken en dus aan mezelf een committent doen en ‘publiek’ uitspreken dat het gaat komen. Dus nu is het er gekomen. Het boek gaat ook over samenwerken, dus moet je dat niet in je eentje schrijven. Daarom heb ik verschillende mensen uit mijn netwerk benaderd om mee te lezen.

Ik breng graag gedachtegoed bij elkaar

Mark: “Er worden in het boek nogal wat theorieën aangehaald en uitgelegd. Pas in de voorbeelden zie je de toepassing en de ‘Eddy’ terugkomen. Daarom ben ik in jouw boek soms op zoek gegaan naar de Eddy achter het boek. Is dit een bewuste keuze? ”

Eddy: “Er zijn meer personen geweest, ook in mijn review groep, die zich dit afvroegen. Ik heb me daarom ook bewust afgevraagd of ik er nog een extra eigen stuk aan wilde toevoegen. Ik heb uiteindelijk besloten om dit niet te doen. Ik ben door de mensen die ik aanhaal geïnspireerd, zoals Stephen Covey, Kotter en Caluwe. Ik breng graag hun gedachtegoed bij elkaar. Dat is hetgeen wat voor mij waarde brengt.

Ik laat de ‘Eddy’ toevoeging zoveel mogelijk in de voorbeelden. Deze voorbeelden brengen het dichter bij de mensen voor wie ik het schrijf. Daarin probeer ik het gedachtegoed zoveel mogelijk te vertalen in ‘hoe doe je dat’ in een werkomgeving. Hoe breng je tot stand dat je een probleemoplossend team bouwt. Hoe zorg je nu dat je niet ingaat op de aap die op je schouder wordt gezet door de teammanagers of de teamleden. Hoe zorg je nu dat het team als geheel met oplossingen komt. Dus dat je zoveel mogelijk potentie eruit haalt. Dat probeer ik met voorbeelden te doen. Ik vind het daarbij goed om er ook een onderbouwing bij te geven. Het zijn niet alleen mijn ideeën. Ik ben ook weer gevoed door verschillende personen. Dat mag allemaal een plek krijgen.”

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *