HTPC als een centrum voor huisautomatisering

Bekijk een HTPC eens als een centrum voor huisautomatisering. Een ‘alles ineen’-apparaat, een alleskunner die je voorziet in al je informatiebehoeften in huis. Welke mogelijkheden biedt dit?

Want wat is de toegevoegde waarde nog van een HTPC als je deze gebruikt als een thuisbioscoop en je al een multimedia tv en/of een setup box hebt staan?

Het eerlijke antwoord is namelijk … steeds minder … Er zijn steeds meer apparaten die in deze mogelijkheid voorzien en deze krijgen steeds meer functionaliteit.

Vooral de Samsung Smart TV’s doen hen goede poging. Een webbrowser wordt tegenwoordig in menig smart tv meegeleverd en is te te bedienen met een touchpad. Bediening via remote kun je met een smart tv of setup box meestal ook. Bediening met mobiel is ook mogelijk. Afspelen van diverse content kan ook zelfs als deze op je eigen netwerk beschikbaar is in het juiste formaat. Opnemen van TV is mogelijk en er kunnen steeds meer diverse applicaties worden geïnstalleerd.

Kortom, de functionaliteiten die leveranciers bieden worden steeds meer, maar waarom dan toch een HTPC? Flexibiliteit. Je kunt er gewoonweg meer mee. Bijvoorbeeld:

Je bent vrij om software te installeren die niet altijd beschikbaar is op een platform van een leverancier.

Je kunt nog meer bestandsformaten afspelen. Met Kodi kun je zo goed als alle media afspelen: iso, mkv, wmv, mp3, mp4, avi, etc…. Alleen voor recente nieuwe formats zul je soms wat geduld moeten hebben voor deze (via ffmpeg) beschikbaar zijn.

Je kunt kiezen voor een besturingssysteem dat het beste bij jou past.

Je kunt een CD speler inbouwen om je oude CD’s af te spelen.

Je kunt een HTPC inzetten als server voor een grote diversiteit aan toepassingen.

Je kunt de hardware kiezen en aanpassen.

Of deze redenen voor jou de moeite zijn kan alleen jijzelf beantwoorden. Je kunt er veel mee, hebt grotere flexibiliteit, maar waar gebruik je deze nu echt voor? Wegen de flexibiliteitsvoordelen echt op tegen de kosten (tijd en/of geld)? Voor de htpcfreak zeker wel! Zeker als je dan ook de HTPC ziet als centrum voor huisautomatisering, dan worden de toepassingsmogelijkheden ineens weer legio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *