Klaar maar nooit af
Mark: “Veranderen ten opzichte van gewoon ‘zijn’ en ergens voor staan triggert me wel. Ik heb soms tegenstrijdige gedachten ten opzichte van wat ik voel. Ervaar jij dat ook zo.“
Hugo: “Ik ervaar dat vaak niet. Ik heb daar een simpel regeltje voor: “Klaar, maar nooit af.” Het klinkt misschien wat zen-achtig. De feiten in het hier en nu accepteren en vervolgens handelen om de situatie te veranderen is niet tegenstrijdig. Ga niet oordelen over feiten in termen van goed of slecht, leuk of lastig. Feitelijks situaties zijn gewoon. Laat het oordeel dus varen. En stel de vraag of een situatie zo moet blijven. Als je antwoord nee is, dan aan de slag. Ga handelen.
Feit of oordeel
Je zult mij niet horen zeggen dat hoe we nu organiseren pet of waardeloos is. Het is en ook logisch van waaruit het organisatiedenken is ontstaan. Namelijk klassenverschil en machtsongelijkheid tussen arbeider en grootgrondbezitter. Het is een feit dat er dan managers zijn die de hele dag proberen hun positie in stand te houden. Dat is niet goed of slecht, maar wat het is. Dan is er ruimte voor de vraag moet dit zo blijven of levert een andere manier van organiseren meer resultaat op. Helaas verwarren velen feit met oordeel, omdat ze de feiten niet onder ogen willen of kunnen zien. Feiten roepen nu eenmaal emotie op.
Mark: “Daarbij weet je ook vaak niet wat de ander nodig heeft om dit wel te kunnen.”
Hugo: “Klopt, dat kun je alleen maar vragen. Maar je weet een ding zeker. Niemand gaat je ziel en zaligheid vertellen als hij of zij denkt daarmee afgeserveerd te worden.
Managementvolle organisatie
Mark: “Daar komt de ‘Covey’ stelling ook weer naar boven. Eerst begrijpen en dan begrepen worden”
Hugo: “Ja, helemaal. Ik ben van de managementvolle organisatie, ofwel iedereen aan het managen. Het wordt vaak ontvangen als de managersloze organisatie, ofwel de huidige managers eruit. Omdat het oordeel van ‘wij managers doen het niet goed’ helpt de stelling te vervormen. Ondanks dat je een stelling poneert wordt een oordeel ontvangen.