Hoe krijg ik mijn zienswijze aan het verstand van anderen gepeuterd

Op 16-06-2016 om 10.00 uur had ik het genoegen Hugo Meijers te mogen interviewen. Het interview vervolgt over zijn zienswijze.

Ik gun iedereen een kijkje in mijn zienswijze

Mark: “Stel nu dat ik jou over 10 jaar tegenkom en je bent hartstikke enthousiast en blij, wat is het dan dat je gedaan hebt of doet, wat je nu niet (nog) gedaan hebt of doet.”

Hugo: “Nou, ik ben altijd bezig met mijn zienswijze. Het zou dus niet iets zijn wat ik nu niet doe, maar meer dat ik andere mensen heb bereikt. Ik gun iedereen een kijkje in mijn zienswijze op een andere wereld.

Vertellen werkt niet, je moet ervaren

In de consultancy wordt veel de metafoor van Plato’s grot gebruikt. Het verhaal is heel simpel. Een aantal gevangen zitten vastgeketend in een grot. Zodanig dat ze niet kunnen bewegen. Ze kunnen alleen maar naar een muur kijken en achter hun brand een vuur waar mensen voorlangs heen en weer lopen. De gevangenen hebben dit nog nooit met eigen ogen kunnen zien. Ze zien alleen de bewegende schaduwen. Aangezien ze toch niets beters te doen hebben gaan ze filosoferen over wat ze zien. Daar vullen ze de hele dag mee. Een van die gevangenen wordt vrijgelaten en die aanschouwt wat zich daadwerkelijk voordoet. Nu heeft deze gevangene een probleem. Hij kan niet meer terug bij de andere gevangen in die grot. Want hij kan hun niet meenemen in wat hij gezien heeft. Het past niet bij wat ze zelf al hebben bedacht en ze hebben niet de ervaring met vuur. De vrijgelaten gevangene zelf kan het onzinnige gezever niet langer aanhoren, want hij weet beter. Het is een aardige metafoor dat vertellen niet werkt als je iets aan den lijve moet ervaren. De enige oplossing is de andere gevangene hetzelfde te laten ervaren.

De ander heeft totaal geen idee waar je het over hebt

Ik heb zelf een andere variant die ik een keer bedacht heb. Hoe vertel je een amazone indiaan hoe fantastisch het is om in een knalrode Ferrari te rijden? Ga er maar aan staan. Dat gaat je niet lukken. Je kan die indiaan heel enthousiast met gebaren en geluiden natuurlijk de indruk geven dat het heel leuk en vet is. Maar hij heeft totaal geen idee waar je het over hebt. En hij kan er ook niets mee want hij heeft niet de benodigde referentie. Vertellen lukt niet, laten meerijden wel. Dat is dus waar ik mee kamp. Mijn zienswijze is in mijn optiek heel simpel, maar tegelijkertijd is het voortdurend zoeken naar ‘hoe krijg je het aan het verstand van anderen gepeuterd.’.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *