Nieuw boek: Grijp gedrag – Word meester in doen en laten.

Grijp gedrag – Word meester in doen en laten

Mark: “Je probeert jouw ideeën dus in Jip en Janneke taal ook in je boeken op te schrijven. Als je een nieuw boek zou mogen schrijven welke zou dat dan zijn?”

Hugo: “Ik ben een nieuw boek aan het schrijven.”

Mark: “Oh, welke is dat? Waar gaat het over?”

Hugo: “De werktitel is ‘Grijp gedrag’ en de subtitel is ‘Word meester in doen en laten’. Ik heb het zo genoemd dat het tweeledig interpretabel is. Je kunt het interpreteren als je eigen of andermans doen en laten. Beide kanten zitten erin. Centraal staat mijn gedragsraamwerk, maar nu helemaal uitgeschreven in wat het allemaal betekent en hoe je het kan toepassen in het veranderen van denken en doen.”

Je moet niet proberen het gedrag van de ander te veranderen

Mark: “Je eigen, dat van anderen of beide?”

Hugo: “Het is beide. Je kan in principe het gedrag van anderen niet veranderen zonder dat die persoon zich 100% daaraan onderwerpt. Iedere tegenwerping is al een remming in zichzelf. Als je tegen iemand zegt je moet iedere dag een glas water drinken en de ander denkt ‘Toedeledokie, dat gaan we dus niet doen’, gaat er echt niets gebeuren. In de huiselijke sfeer komt dit geregeld voor. Denk dan aan gezonde voeding, pillen slikken of huishoudelijke taken doen, zoals de vaat doen en spullen opruimen. Ander voorbeeld is afkomen van een slechte gewoonte, zoals stoppen met roken en minder drinken. Je moet niet proberen het gedrag van de ander te veranderen. Dat is een soort basis wetmatigheid. Je kunt de ander dus beïnvloeden door zelf anders te gaan denken en doen.

Waar komen de prikkels vandaan

Mark: “En hoe werkt dat gedragsraamwerk dan?”

Hugo: “Het gedragsraamwerk heeft iets heel simpels in zich. Het geeft weer waar prikkels van gedrag vandaan komen. Gedrag wordt namelijk altijd geprikkeld. Iets veroorzaakt dat je bepaald gedrag gaat vertonen. Eén daarvan is mensen, je sociale omgeving. Als partners in de huiselijke sfeer vertegenwoordig jij een deel van de sociale omgeving van de ander. Dat betekent dat als jij je kinderen ander gedrag wilt bijbrengen, jij dit gedrag kan helpen oproepen door je eigen gedrag. Dat is heel iets anders dan dat je vertelt hoe zij zich mogen gedragen. Dat werkt tot de puberteit vanwege de autoriteit en loyaliteit van je kinderen. Daarna is het over.”

Mensen begrijpen nauwelijks wat verdienen betekent

Mark: “Beïnvloeden door zelf anders te gaan doen is een hele indirecte aanpak. Die wel heel bewust kan zijn.”

Hugo: “Voor jou is het bewust. Bijvoorbeeld doordat je niet meer straft, maar het gewenste gedrag positief gaat bekrachtigen. Iets heel simpels. Voor degene die je wit beïnvloeden is het veel minder bewust. Even terug naar je vraag over de hervorming van het onderwijs. Stel dat we dit soort principes over hoe mensen denken en doen al op de kleuterschool gaan meegeven. Dan zouden we over 20 jaar een generatie hebben die niet alleen maar loopt te straffen. Loop maar eens door de supermarkt dan is het alleen maar nee, niet doen, nu ophouden want anders. Om gek van te worden. Mensen begrijpen nauwelijks wat verdienen betekent in het opvoeden van hun kinderen.”

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *