Wat we vandaag aan kennis leren, is morgen onzin!

Alle kennis is verzonnen

Mark: “Als je het onderwijs zou mogen hervormen, hoe zou dat er dan uitzien?”

Hugo: “Ik ben eigenlijk niet van kennis, maar van karaktervorming. Ik geloof niet zozeer in kennis, omdat kennis heel erg vergankelijk is. Wat we vandaag leren als waar, komen we morgen achter dat het onzin of achterhaald is. Alle kennis is namelijk verzonnen. Per definitie hebben wij mensen het bedacht.

De conventie 1 en 1 = 2 beperkt het hele denken

Mark: “Kan je een voorbeeld geven?”

Hugo: “Simpel voorbeeldje is 1 + 1 is niet per definitie 2. Even los van het grapje dat 1 en 1 elf is. Feitelijk kan het van alles zijn. Tel 1 druppel bij 1 druppel, dan krijg je een grotere druppel. Niemand kan zeggen ik heb 2 druppels. De uitkomst is gewoon 1 druppel. Hij is alleen groter. En als je 1 chemische stof met een andere chemische stof samenvoegt en door een reactie verdampen ze, dan heb je niks meer. Dus 1 en 1 is ook nul. Explodeert het en je hebt duizenden druppels. Daarnaast kan je denken aan alle dingen die helemaal niet opgeteld kunnen worden. 1 appel en 1 pak melk is wat? Maar de conventie is 1 en 1 = 2. Belachelijk, daarmee beperk je dus het hele denken over wat feitelijk en waarneembaar zich voordoet.

Dat is geen vorming, maar misvorming

Goed, terug naar je vraag. De hervorming van het onderwijs voor mij is het loskomen van hetkeurslijf waar we vooral kleine mensjes in duwen, want daar begint de ellende. Hedendaags onderwijs is een opgelegd leersystemen met een compleet eenzijdige zienswijze o.b.v. een aantal kernvaardigheden (schrijven, taal en rekenen). Vervolgens zeggen wij tegen alle kleine kindertjes: “Hartstikke leuk dat je eigen ideeën en gedachten hebt, maar die zijn niet relevant.” Creativiteit doet er niet toe en ga niet buiten de lijntjes van het geestinperkende onderwijssysteem kleuren. De lijntjes die de overheid heeft verzonnen zijn goed en juist. Zo kweken we generaties om netjes in het gareel te lopen. Zo is onze maatschappij opgebouwd. Dat is geen vorming, maar misvorming.

Je moet je niet vastketenen aan het denken van gisteren

Dus als je praat over een hervorming dan zou ik dat keurslijf van kennis gewoon weggooien. Ik zou beginnen met “Alles wat je aan kennis leert is verzonnen!”. Wat we leren is slechts één manier van kijken naar de werkelijkheid. Ik zou kinderen en volwassenen veel meer vormen in de rijkheid van verschillende kijkwijzen en manier van gedragingen. Ik wil hun bijbrengen waarom een zienswijze of handeling onder bepaalde omstandigheden wel werkt en vooral wanneer niet. Het doel van onderwijs is toch zelfstandig denkende en handelende volwassen opleveren die maximaal kunnen bijdragen aan de maatschappij van morgen. Dan moet je ze niet vastketenen aan het denken van gisteren. Mijn visie op onderwijs heeft heel weinig te maken met kennis en van alles met karakter.”

Wordt vervolgd …

Eén antwoord op “Wat we vandaag aan kennis leren, is morgen onzin!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *