Maak gedrag concreet en pak het integraal aan.

Waar komen de prikkels vandaan?

Hugo: “Weten waar de prikkels vandaan komen geeft je de mogelijkheid om er bewust mee te spelen. Wat bijvoorbeeld in organisaties vrijwel nooit structureel wordt toegepast bij een cultuurverandering, het organisatorische synoniem van gedragsverandering, is aanpassing van de fysieke omgeving.

Neem de fusie van twee bedrijven. Drie jaar later zitten ze nog steeds in twee verschillende gebouwen met twee verschillende huisstijlen. Geen wonder dat ze nog nauwelijks samenwerken. En dit gebeurt maar al te vaak. Doe het eens anders. Iedereen een overall aan en alle muren worden paars, de muren daar gaan weg en worden daar neergezet. In dezelfde fysieke omgeving is de kans groot dat mensen oud gedrag blijven vertonen.

Iets veroorzaakt ongewenst gedrag

Daarnaast moet je Gedrag concreet en praktisch uitvoerbaar maken. Dus niet zeggen ‘we moeten betrouwbaarder zijn.’ Dat is abstract. Maar ‘we moeten binnen drie keer de telefoon opnemen’. Vervolgens is dit stellen niet genoeg. Iets veroorzaakt het oude en ongewenste gedrag. Daar moet je eerst achter komen. En soms is de oplossing kind eenvoudig. In dit geval kan het al helpen om de ringtone aan te passen.

Helaas denken veel managers dat als ze iets vertellen, iedereen het braaf gaat doen. Dat werkt niet voor anders gaan denken en anders gaan doen.”

Iemand iets ‘aandoen’ in gedrag werkt niet

Mark: “Maar dat is wel de overtuiging vaak ja.”

Hugo: “Dat klopt. Kortom, leer spelen met de fysieke, sociale en gereguleerde omgeving. De laatste is de geldende regels binnen een organisatie.  Stel dat je hoort: “Succes ermee!” of “Het management moet er maar voor zorgen.” Dan gaat die persoon zelf nietsdoen. Einde verandering, tenzij je met dit soort opvattingen in de weer gaat. Door meteen vragen aan de schenen te leggen. Waarom zeg je dit, waarop baseer je dit, hoezo denk je dit en wat ga jij dan doen? In organisaties overheerst nog steeds de opvatting dat de baas een medewerker een verandering moet ‘aandoen’. Zowel bij veel managers als medewerkers. Dat werkt niet.“

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *