Pak een sprekend voorbeeld en verbeeld gewenst gedrag

Wij houden met gedrag problemen in stand

Mark: “Heel vaak houden mensen een probleem in stand met (onbewust) gedrag. Hoe leg je dat aan deze mensen uit?”

Hugo: “Wat heel lastig blijkt voor mensen is zichzelf deelgenoot te maken van het probleem. Daar zit de grootste pijn. Er is een probleem, maar het probleem ligt buiten hun. Ondanks dat ze best wel weten dat ze het probleem hebben helpen creëren. Problemen ontstaan doorgaans in wisselwerking tussen mensen. Ik ben iemand die dit vertelt, maar wel met wat context. Jullie hebben in dit geval het probleem op deze en deze manier veroorzaakt, houden door jullie gedrag het probleem in stand en schuiven het in de schoenen van een ander. Vervolgens neem ik ze terug naar de oorzaak van het probleem en help bij de oplossing te vinden in ander gedrag.

Iedereen in een groep is onderdeel van de oplossing

Een organisatie is net als een gezin. Het is een samenhang in een samenspel. Je mag nooit een hulpvraag zo oppakken, dat het management zichzelf vrijpleit als onderdeel van het grotere probleem. Dat geldt natuurlijk ook voor professionals. In gedrag is iedereen in een groep onderdeel van het probleem. En het mooie is dat ze ook onderdeel zijn van de oplossing. Mijn rol is de juiste vragen stellen.

Even een voorbeeld. Management wil dat medewerkers veranderen in gedrag. Stel medewerkers moeten meer proactief en creatief worden, meer lef tonen en initiatief nemen. Ze zijn te passief. Dan is de vraag aan management of ze wel weten waarom ze te passief zijn? Wat is het onbewuste managementgedrag dat niemand prikkelt om proactief te worden? En hebben medewerkers dit gewenst gedrag wel in zich? Is daarop getoetst? Weten medewerkers wat van hen gevraagd wordt? Is dat voldoende concreet gemaakt? Hoe kunnen ze de nodige ervaring opdoen?

Je moet een praktisch voorbeeld pakken

Mijn ervaring is dat gedrag vaak veel te abstract wordt gehouden. Zoiets als ‘neem initiatief’ of ‘wordt creatiever!’ Ga er maar aanstaan. Je moet dus een praktisch voorbeeld pakken en aangeven wat het gedrag is dat je wilt zien. Dat moet als een bal tastbaar zijn. Iemand moet het met alle zintuigen kunnen voelen en inzien welk gedrag te vervangen met ander gedrag. En vervolgens het spel spelen. Allemaal. Dus ook de manager. “

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *