Interviews

 • Leuke dingen doen

  Leuke dingen doen

  Nelson Mandela heeft mij geraakt met de verzoening die hij kon brengen en belichamen. Dat is samenwerken, steeds weer doorgaan met de mensen die je gegeven zijn. Over 10 jaar wil ik dat soort leuke dingen doen. Sparren met de leiders van bedrijven. Ze helpen om keuzes te maken. Daarbij dingen een beetje gek voorstellen. Als er een karikatuur zou zijn dan zou dat een Hofnar zijn.Lees meer »
 • Covey andersom

  Covey andersom

  Ik heb Covey andersom geschreven. Het merendeel van de mensen zit in samenwerking. Van daaruit ontdekken ze dat je pas goed tot je recht kan komen als je jezelf een plek kunt geven. Dat je er zelf helemaal mag zijn en jezelf recht kunt aankijken in de spiegel. Daar ben ik gestopt. Een volgend boek zou daar een stap verder in kunnen gaan.Lees meer »
 • We lullen veranderen helemaal kapot.

  We lullen veranderen helemaal kapot.

  Veranderen heeft te maken hoe mensen tegenover elkaar staan. Het jammerlijke is dat we zoveel woorden aan veranderen wijden. We lullen het helemaal kapot. Soms moet je gewoon iets anders doen. Excellerende teams houden elkaar ongezouten de spiegel voor en zetten aan tot anders handelen.Lees meer »
 • Daar moeten we de balans tussen vinden

  Daar moeten we de balans tussen vinden

  De ideale leider is iemand die oog heeft voor de menselijke kant en voor de taak. Het is de kunst van het leiderschap om hier de balans in te vinden.Lees meer »
 • Over feiten valt niet te oordelen

  Over feiten valt niet te oordelen

  Feitelijks situaties zijn gewoon. Laat het oordeel dus varen. En stel de vraag of een situatie zo moet blijven. Als je antwoord nee is, dan aan de slag. Ga handelen.Lees meer »
 • Samen ontdekken

  Samen ontdekken

  Ik zie dat iedereen samenwerkt. En toch zie ik dat er uit samenwerkingsverbanden weinig resultaat komt. Slechts een keer heb ik ervaren dat het heel sprankelend kon worden. Dat was met name door luisteren, openheid om samen te ontdekken en durven gek te denken.Lees meer »
 • Ben ik nu die ridder of degene die de gatling gun heeft?

  Ben ik nu die ridder of degene die de gatling gun heeft?

  Ik heb twee alter ego's. De eerste heb je gezien in mijn boek. Dat is de hommel, waarmee ik veel gemeen heb. De tweede alter ego die ik heb is de egel Joe Koel. De hommel wandelt door veranderland en laat zien wat voor chaos het is. Maar Joe is en Joe verandert niet. Joe is gewoon relaxed en accepteert dat wat op zijn pad komt.Lees meer »
 • Je moet gek durven denken

  Je moet gek durven denken

  Ik breng kennis in van de patronen die in de samenwerking zitten. Ik probeer in willekeurig welke sector de veiligheid terug te brengen zodat ze gek durven denken. Daar zit de echte vernieuwing. Ik vraag en luister of ik iemand wel echt goed begrijp. Eerst moet ik begrijpen en daarna kan ik pas zinvol gaan bewegen.Lees meer »
 • Niemand heeft bewuste controle over onbewust gedrag.

  Niemand heeft bewuste controle over onbewust gedrag.

  Niemand is zich bewust van onbewust gedrag. Daar doe ik dus niets mee. Ik ben me wel bewust dat ik qua inhoud al vaak in een ander universum zit en ongeduldig ben. Ik moet mezelf daarom altijd behoorlijk tot de orde roepen.Lees meer »
 • Dat was voor mij een omkeerpunt

  Dat was voor mij een omkeerpunt

  Een belangrijke periode was toen ik voor een groot bedrijf naar Brazilië mocht. Toen ik daar aankwam was alles anders. Dit was een bizarre situatie. Ze zeiden dat ik me me maar moest aanpassen en mijn tijd zinvol moest doorbrengen. Daar kwam ik mijn vrouw tegen. Zij liet mij dingen zien waar ik al jaren voor weggelopen was. Dat was voor mij een omkeerpunt.Lees meer »
 • De volgende stap is dat je wederzijds afhankelijk bent

  De volgende stap is dat je wederzijds afhankelijk bent

  We zijn onderweg naar volwassen wederzijdse afhankelijkheid. Dat is gelijkwaardig anderen aanvullen zonder wilsoplegging en machtsmisbruik. Dit valt en staat bij het stellen van de juiste vragen aan elkaar.Lees meer »
 • Een boek over succesvol samenwerken moet je niet alleen schrijven

  Een boek over succesvol samenwerken moet je niet alleen schrijven

  Het boek “Succesvol samenwerken” gaat over samenwerken. Je moet zo'n boek dus niet alleen schrijven. Ik breng graag gedachtegoed bij elkaar.Lees meer »
 • Waar het om gaat is kennis toepassen.

  Waar het om gaat is kennis toepassen.

  We worden minder belast met allerlei zaken die tijd vreten, de intelligentie neemt toe en op het internet is onbeperkt kennis voorhanden. Dat bij elkaar maakt dat zelfverrijking en jezelf ontwikkelen in belang toenemen.Lees meer »
 • Een uitgesproken megafoon

  Een uitgesproken megafoon

  Ik ben een doorzetter en een optimist. Ik zie kansen, weet deze te benutten en kan mensen activeren en motiveren. Als tegenhanger ben ik direct, uitgesproken en recht voor zijn raap, confronterend en veeleisend. Als karikatuur is een megafoon wel pakkend.Lees meer »
 • Hoe krijg ik mijn zienswijze aan het verstand van anderen gepeuterd

  Hoe krijg ik mijn zienswijze aan het verstand van anderen gepeuterd

  Ik gun iedereen een kijkje in mijn zienswijze op een andere wereld. Mijn zienswijze is in mijn optiek heel simpel, maar vertellen werkt niet als je iets aan den lijve moet ervaren. Het is voortdurend zoeken naar ‘hoe krijg je het aan het verstand van anderen gepeuterd.’.Lees meer »
 • Je plafond stel je zelf in

  Je plafond stel je zelf in

  Je plafond stel je zelf in. Over 10 jaar zijn mensen bewuster van wat ze doen. Dan is de arbeidsmarkt flexibeler. Als ZZP’er of Freelancer is het gewoon: ‘welkom bij de club’. Ik geef dan lezingen in Nederland en in Europa en kan zo meer mensen raken en inspireren.Lees meer »
 • Wil je samenwerken dan moet de relatie gelijkwaardig zijn.

  Wil je samenwerken dan moet de relatie gelijkwaardig zijn.

  In het machine denken is samenwerken elkaar goed aanvoelen. Duidelijke communicatie en hoffelijke openheid om als gelijkwaardige een gemeenschappelijk doel te realiseren. Aan de creatieve kant wordt samenwerken teveel doodgepraat. Ga dan eens met je kont in het gras in de zon zitten met een kopje koffie erbij.Lees meer »
 • Het anders benaderen is heel sterk!

  Het anders benaderen is heel sterk!

  Persoonlijke ontwikkeling geeft je de tools om met dingen om te gaan op een andere manier. Een denkwijze om dingen anders te formuleren zodat je ook anders kunt handelen daarnaar. Dat is heel sterk. Dat helpt jezelf ook meer rust te geven in je hoofd.Lees meer »
 • Iedereen is manager van eigen gedrag.

  Iedereen is manager van eigen gedrag.

  Ik ben van ‘iedereen manager’! Een manager is iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen gedrag. Wie stuurt er dan? Dat is dus iedereen. Iedereen beoordeelt elkaar. En de coördinatie en informatie als olie in deze machine gaat op roulatiebasis.Lees meer »
 • Doe waar je goed in bent

  Doe waar je goed in bent

  Ik geloof dat het handig is om iets te leren als je het het nodig hebt. Je haalt dan ook het beste uit jezelf. Laat mensen doen waar ze goed in zijn. Laat de mensen daarom vrij in wat ze willen gaan doen en help ze zien waar ze goed in zijn.Lees meer »
 • Pak een sprekend voorbeeld en verbeeld gewenst gedrag

  Pak een sprekend voorbeeld en verbeeld gewenst gedrag

  Een organisatie is net als een gezin. In gedrag is iedereen in een groep onderdeel van het probleem en van de oplossing. Wil je iets veranderen, pak dan een praktisch voorbeeld zodat je met alle zintuigen kunt voelen en inzien welk gedrag te vervangen met ander gedrag.Lees meer »
 • Het gaat om die kleine overwinningen

  Het gaat om die kleine overwinningen

  Als een werknemer de werkgever durft te vragen en uit te dagen en een werkgever staat open voor groei van de werknemer, door open te staan voor verandering binnen het bedrijf, dan zit er groei in voor alle twee.Lees meer »
 • Maak gedrag concreet en pak het integraal aan.

  Maak gedrag concreet en pak het integraal aan.

  Iemand iets vertellen zorgt niet voor anders denken en anders doen. Iets veroorzaakt gedrag. Weten waar de prikkels vandaan komen geeft je de mogelijkheid om hier bewust mee te spelen. Zo kun je mensen prikkelen tot anders denken en anders doen.Lees meer »
 • Raak personen, bereik meer

  Raak personen, bereik meer

  Ik geloof dat als je een persoon kan raken, je veel meer kunt bereiken. Werkgevers moeten daarom werknemers zien als ambassadeurs van hun bedrijf en ze persoonlijk benaderen. Werknemers moeten kijken hoe zij hun werk kunnen aanpassen en verbeteren zodat het bedrijf groeit. Als het bedrijf groeit moeten zij ook kunnen groeien. Dan wordt het een win-win situatie.Lees meer »
 • Nieuw boek: Grijp gedrag – Word meester in doen en laten.

  Nieuw boek: Grijp gedrag – Word meester in doen en laten.

  Er komt een nieuw boek aan. Centraal staat het gedragsraamwerk, maar nu helemaal uitgeschreven in wat het allemaal betekent. Het geeft weer waar prikkels van gedrag vandaan komen. Dat betekent dat jij gedrag kan helpen oproepen door je eigen gedrag. Dat is heel iets anders dan dat je vertelt hoe anderen zich mogen gedragen.Lees meer »
 • Niemand geloofde erin

  Niemand geloofde erin

  Als je anders bent als persoon, dan heb je waarschijnlijk een ander levenspad. Met persoonlijke ontwikkeling kwam ik er achter waarom ik anders was dan de rest. Niemand geloofde erin. Ja mijn ouders wel en ikzelf. Maar de rest eromheen dachten: "Die man ziet ze vliegen".Lees meer »
 • Een banaan is recht en een peer is hartstikke rond.

  Een banaan is recht en een peer is hartstikke rond.

  Om mensen mee te nemen moet je zonder oordeel luisteren naar wat iemand letterlijk vertelt. Wat je teruggeeft moet in Jip en Janneke taal zijn en verpakt in een metafoor. Neem de simpele metafoor van een banaan. Afhankelijk van hoe je kijkt is deze recht of krom. Zo start het en-en denken in plaats van alleen of-of.Lees meer »
 • Toen kon ik mijn leven veranderen

  Toen kon ik mijn leven veranderen

  Charlon kon door persoonlijke ontwikkeling zijn leven veranderen. Vervolgens kon hij ook andere mensen helpen hetzelfde te doen. Met een andere mindset groeide hij persoonlijk en groeide zijn bedrijf.Lees meer »
 • Krampachtig vastklampen aan ‘zo is het’ vind ik eigenlijk een zielige manier van in het leven staan

  Krampachtig vastklampen aan ‘zo is het’ vind ik eigenlijk een zielige manier van in het leven staan

  We denken we dat we normaal en abnormaal gedrag kunnen en moeten classificeren in categorieën. Maar waarom doen we dat? Het is ongelofelijk beperkend. Voor iedereen. Het leidt ertoe dat velen de vermogens die ze hebben vanaf geboorte niet aanwenden.Lees meer »
 • Charlon Imamdi een ‘Morpheus’ van nu?

  Charlon Imamdi een ‘Morpheus’ van nu?

  Door een andere mindset ga je anders denken en anders doen en kun je meer bereiken. Iedereen is uniek, iedereen kan meer bereiken en voor iedereen is een ideale baan. Het resultaat kan niet zomaar worden beschreven. Dit moet je ervaren.Lees meer »
 • Wat we vandaag aan kennis leren, is morgen onzin!

  Wat we vandaag aan kennis leren, is morgen onzin!

  Kennis is heel erg vergankelijk. Wat we vandaag leren als waar, komen we morgen achter dat het onzin of achterhaald is. Je moet je niet vastketenen aan het denken van gisteren. Het is een keurslijf waar we kleine mensjes al in duwen.Lees meer »
 • Als het mooiste achter je ligt, dan heb je het beste al gehad

  Als het mooiste achter je ligt, dan heb je het beste al gehad

  Ik verander continu, want na enkele jaren heb ik het wel weer gezien. Eigenlijk heeft elke fase iets unieks in zich. Dus ik geniet van de unieke en verrijkende facetten van elke fase van mijn leven. Ik vind ook dat je op deze manier in het leven moet staan.Lees meer »
 • Het boek Aerodynamisch Veranderen door Hugo Meijers is verhelderend

  Het boek Aerodynamisch Veranderen door Hugo Meijers is verhelderend

  Aerodynamisch Veranderen van Hugo Meijers beschrijft verhelderend een reis van zelfontwikkeling, bewust en onbewust gedrag en anders denken en anders doen in organisaties. Na het lezen van zijn verkorte versie neem ik contact op voor een interview.Lees meer »