Wanner je een computer in elkaar wilt zetten zul je moeten bepalen waarvoor je de PC wilt gebruiken. Mijn doel was (ergens in 2009) om een HTPC te maken. Eerst ben ik dus gaan bedenken waarvoor ik deze HTPC nu precies wil gaan gebruiken.
Wat moet dit ding allemaal kunnen.
Nou ehhhhh… tv kijken, tv opnemen. Eigenlijk een PVR dus. Waarom
dan niet een PVR kopen? Nou dan zit je met de ondersteuning van codex enzo. Ik wil zelf grip hebben op de compatibiliteit en de uitbreidbaarheid van mijn PVR. Daarnaast wil ik er meer mee doen dan wat een PVR biedt. Bijvoorbeeld browsen op het internet en email bekijken. Af en toe een bestandje openen. Kortom Naast de PVR functie zoek ik ook een desktop functie. Ok aan de gang dus.
Hoe stel ik nu een PC samen?
Vol goede moet ben ik begonnen met het uitzoeken van de benodigde componenten. Dit vond ik toch wel lastig. Je moet je verdiepen in de
verschillende componenten, want het moet allemaal in elkaar passen en met elkaar werken. Gelukkig bestaat er sites waar configuraties worden samengesteld en aanbevolen op basis van de meest actuele technologieën.
Een mooi voorbeeld is de Tweakers Best Buy Guide. Om de maand wordt hierin een PC configuratie samengesteld en om de maand worden er een aantal laptops aanbevolen. Ik kom inmiddels regelmatig op deze site. Een aanrader dus. Voor de mensen die hier al afhaken, zijn er verschillende alternatieven.
- Koop een kant en klare computer bij een winkel
(vb Mediamarkt). - Koop een kant en klare computer bij een
internetwinkel. - Koop een configureerbare computer bij een
internet winkel van een groot computer merk. - Koop een aanbevolen configuratie bij een
internet winkel.
Je kunt bij bijvoorbeeld een leverancier zo’n BBG configuratie te bestellen. Ben je lekker snel klaar. Dat wilde ik dus niet. Daar
leer je niets van. En als je weet hoe je zo’n ding maakt, dan heeft dit
voordelen:
- Je kunt makkelijk en goedkoper upgraden
- Je kunt makkelijk onderdelen hergebruiken en dus
ben je goedkoper uit - Het maken van een PC kan goedkoper zijn, let op:
dit hoef niet.
De PC die ik wilde stond niet exact in de BBG en dus moest
ik wat nader onderzoek doen.
Wat moet ik dus allemaal hebben?
Behuizing
Je hebt heel veel verschillende behuizingen. Stille, goedkope, HTPC etc. Waar je op moet letten is dat alles erin kan en dat het jouw specifieke doel dient. Let op dat je moederbord ondersteund wordt (micro
atx, mini itx, atx). Ik heb gekozen voor een goedkope micro-atx kast met losse voeding. Waarom? Ze zeggen dat je dan een kwalitatief betere en stillere voeding hebt/kunt kopen. Je bent wel grofweg 2 keer zo duur uit. Maargoed, ik wilde een HTPC die stil is dus….
In mijn geval wilde ik ook een goedkope behuizing waar een micro-atx moederbord in kan. Ik had nog een oude kast staan, maar deze was
zo oud dat ik dat het allemaal wel niet meer zou passen. Ik heb er dus voor gekozen om een nieuwe kast te kopen. Achteraf gezien had het er waarschijnlijk wel ingepast, op een paar kleine led aansluitinkjes na.
Voeding
Nu kun je kiezen voor een behuizing inclusief voeding, of
een behuizing zonder voeding. Een bijgeleverde voeding is bij een goedkope kast niet altijd gecertificeerd volgens .. .. . (80% efficiëntie of meer. Ook zijn deze niet altijd zuinig. Dit gold ook voor de geadviseerde AOpen voor de budgetpc. Mijn PC moest still en zuinig zijn. Na enig zoekwerk heb ik dus besloten dat ik een afzonderlijke voeding wil die naar zeggen stiller en zuiniger is omdat het ding veel aan zal staan en in de woonkamer zal staan.
Moederbord
Ja een moederbord. De processor moet natuurlijk passen op
het moederbord. Het socketnummer bepaalt of een processor op het moederbord past of niet.
Processor
Mmm… de snelste natuurlijk. Maar wat is de snelste en hoe
kom ik daar achter? Daar bestaat dus een CPU Benchmark site voor. Mooie CPU’s. Wat kost dat ding? Even naar de Pricewatch van Tweakers. Oops, wel een beetje duur en niet al te zuinig. Heb ik dit wel echt nodig. Nou nee. Oh ja, ik wilde een HTPC maken, deze moet de hele dag aanstaan. Moet HD content kunnen afspelen. Ik kan voor goedkoop gaan, dan is AMD een leuke optie, maar Intel is zuiniger. Daarbij ben ik wel gecharmeerd van het Intel platform. Het principe hierachter (met veel supersnelle kleine happjes te eet je een olifant snel op) spreekt mij wel aan te opzichte van de AMD principe (grote brokken en hard kauwen). Belangrijk voor mij is dat Intel doorgaans zuiniger is dan AMD. In 2009 was het i3 platform net uit de steigers en dit sprak mij wel aan. Had ik geen afzonderlijke grafische kaart meer nodig, want deze was geïntegreerd in het moederbord. En de i3 530 was relatief zuinig. Een goede keuze dus. En dit ding draait nog. Alhoewel ik inmiddels wat dingen anders heb gedaan natuurlijk.
Processorkoeler
Deze wordt meegeleverd. Mooi zo. Hier hoef ik dus niets aan te doen. Niet helemaal waar, maar ik was er nog even niet van overtuigd dat ik
een andere processorkoeler nodig had. Als je een stille pc wilt is dit echter wel heel hard nodig. Hier kom ik later op terug.
Grafische kaart
Grafische kaart wordt meegeleverd als onboard GPU. Mooi zo. Hier hoef ik dus niets aan te doen. Ook dit is niet helemaal waar. Het is wel waar dat de i3 GPU keurig HD content afspeelt. Echter de performance van het
geheel is zo snel als de zwakste schakel. In windows 7 wordt dit mooi zichtbaar gemaakt in de prestatieindex. Hieruit blijkt dat de GPU de zwakste schakel is in dit systeem. Ik besluit toch de GPU te gebruiken omdat het aan mijn specificaties voldoet.
Intern geheugen
Intern geheugen. 2 GB is voldoende. Toch? Mijn ervaring zegt dat je niet genoeg intern geheugen kunt hebben, zeker niet met Windows dat in de loop der tijd steeds voller loopt en dus ook steeds meer van je computer
vraagt. Ik heb dus toch voor 4 GB gekozen.
Dvd speler
Gewoon een DVD speler. Nodig en eenvoudig. Alhoewel ik de
BBG keuze wat luidruchtig vindt. Is in ieder geval niet duur.
Monitor
Deze had ik nog liggen.
Toetsenbord
Deze had ik nog liggen.
Muis
Deze had ik nog liggen.
Harddisk
De snelste harddisk gepakt van 1 TB. Ook dit kun je vinden
op cpubenchmark. Achteraf gezien niet nodig. Als je echt snel wilt kun je beter SSD nemen heb ik me laten vertellen inmiddels. Dit heb ik echter nog niet geprobeerd omdat de prijzen zo hoog liggen.
Besturingssysteem
Besturingssysteem : Windows retail versie (ik wil het ding
nog eens een keer legaal op een andere pc kunnen installeren).
Conclusie
Na een hoop zoekwerk heb ik dus uiteindelijk een PC samengesteld met dank aan een aantal fora. Mijn eerste configuratie zag er zo uit:
Geheugen | Kingston ValueRAM 4 GB DDR3-1333 Kit |
Harddisk | Samsung HD103SJ |
Voeding | be quiet! Pure Power BQT L7 350W |
Besturingssysteem | Microsoft Windows 7 Home Premium (NL Retail) |
Upgrade Kit | MSI Bundel H55M-E33 + i3 530 |
Behuizing | Cooler Master Elite 330 (Retail, Zwart) |
Optische drive |
Sony Optiarc AD-7240S-0B |
Beelscherm | Hergebruikt |
Muis | Hergebruikt |
Toetsenbord | Hergebruikt |
Nu nog even kopen en in elkaar zetten.