Waarom ik bij Ubuntu blijf

Tegenwoordig zijn er verschrikkelijk veel linux smaken. Recentelijk was ik wat ontevreden over ubuntu wegens de software die niet altijd up to date is. PPA’s lossen dit probleem helaas ook niet altijd op. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een distributie die stabiel is, weinig onderhoud behoeft (rolling releases), een goede ‘out of the box’ ervaring geeft en toch ook enigszins fool proof is. In de afgelopen periode heb ik er een heel aantal geprobeerd maar een echte goede linux distributie die hieraan voldoet is lastig te vinden.

Onder andere heb ik geprobeerd: manjaro (kde, xfce, lxde, pantheon), linux mint (xfce, mate, cinnamon), ubuntu (kubuntu, lubuntu, xubuntu), antergos (kde, base, xfce, lxde), arch linux, netrunner, chakra, solydxk (xfce en kde), pclinuxos, opensuse (tumbleweed) en dan heb ik ze nog niet eens allemaal genoemd.

Hier noem ik een aantal veelbelovende distributies:

Opensuse tumbleweed: dit leek mij een prachtige distributie met een mooie ‘out of the box’ ervaring. In tumbleweed is het echter nodig om programmas toe te voegen via community repositories (zoals bijvoorbeeld owncloud-client). Helaas kreeg ik Yast 2 niet werkend. Het lukte niet om community repositories toe te voegen. Daarom is deze distributie voor mij helaas niet bruikbaar. One Click install leek me als alternatief mooi als oplossing, maar helaas kon ik specifiek voor tumbleweed niet de goede (stabiele) versie van bijvoorbeeld owncloud-client vinden (wel een daily). Kortom, het werkt niet direct op eenvoudige wijze. Daarnaast liep ik er tegenaan dat wanneer ik deze op een USB stick installeerde, ik bij wijziging van computer steeds de netwerkkaart moest configureren. Last but not least is de standaard desktop environment KDE. Natuurlijk prima op zich (zeker met plasma 5 zeer aantrekkelijk) echter er is iets in KDE dat me tegenstaat. Dit heeft te maken met kleine dingen zoals dat het nodig is om het te configureren voor het aan je wensen voldoet en dat er een ‘desktop’ item alltijd zichtbaar blijft dat je nodig hebt om KDE te configureren.

Voor: relatief stabiel en actueel, installatie is eenvoudig

Manjaro: ook dit lijkt ook een prachtige distributie. Belooft veel (stabiliteit en actualiteit). Is gebaseerd op Arch Linux maar dan stabieler en gebruikersvriendelijker. Helaas voor Manjaro liep ik ook hier tegen problemen op. Ik ben zeer gecharmeerd van deze distributie en zou dolgraag de pantheon manjaro op mijn laptop of PC draaien. Echter helaas zijn er nog steeds kleine dingetjes die me tegenhouden. Bijvoorbeeld bij updaten kreeg ik laatst eens gpg foutmelding en liep hij vast. Bij opnieuw opstarten kreeg ik direct de cli. Helaas dus, met fsck wel opgelost maar toch. Manjaro is nog niet definitief dus wellicht wordt het nog beter. Verder liep ik tegen problemen op met de installatie. Installatie is op zich eenvoudig genoeg. Echter op USB installeren wilde niet lukken en naast een andere distributie plaatsen is ook niet probleemloos. Killer feature is de AUR, hier vindt je alles wat je nodig hebt op 1 plaats, helaas moet er wel gecompileerd worden bij iedere update.

Voor: AUR, Aanpasbaarheid, Pantheon met actuele software

Tegen: toch nog niet altijd stabiel,  installatie is nog niet ‘fool proof’ genoeg

SolidXK: Hier valt beperkt wat over te zeggen. Het is een distributie gebaseerd op LMDE. Volgens mij een perfecte distributie. dit is een zeer degelijke distributie maar vond het te saai… Misschien is dit iets goeds, maar toch… Ook werkt het met KDE en XFCE prima desktops, maar ze kunnen me helaas niet bekoren.

Voor: het is saai en het werkt gewoon goed, het is gebaseerd op linux mint en je vindt nogal wat ‘mintige’ tools.

Tegen: ik vondt het saai, ik heb wat tegen KDE en XFCE vindt ik niet ‘mooi’ genoeg.

Linux Mint LMDE: Linux Mint ben ik geen voorstander van omdat je het systeem iedere x aantal jaar moet herinstalleren. Daarom noem ik hier alleen LMDE. LMDE is een eigenlijk een mooie distributie en Cinnamon ziet er ook mooi uit. Je kunt het prima aanpassen aan je wensen en relatief eenvoudig thema’s installeren. Ze doen bij Mint best wel veel goed kwam ik achter. Echter mede omdat LMDE minder aandacht krijgt en het daarom onzeker is hoe dit project in de toekomst gaat lopen, blijf ik toch nog bij Ubuntu. Belangrijk hierbij is ook dat er een initiatief wordt genomen binnen Ubuntu dat men ‘Snappy’ noemt.

Voor: stabiel, eenvoudige installatie, cinnamon, minty tools

Nadeel: onzekere toekomst, nog steeds gebaseerd op apt-get

Maar uiteindelijk blijf ik toch bij:

Ubuntu: Na deze korte escapade heb ik besloten toch maar bij Ubuntu te blijven. Ubuntu is naar mijn mening uiteindelijk toch nog het meest voor ‘Human Beings’. Ik voelde me wat beperkt in het Unity interface, maar heb dit na deze escapade voor lief genomen. Het interface beperkt je niet echt in je productiviteit (maar heb er wel aan moeten wennen) en het werkt. Echter als de mogelijkheid zich voordoet, dan overweeg ik Pantheon te installeren op Ubuntu als DE, maar dan mag de stabiliteit niet in het geding komen en moet de software redelijk up to date zijn. Tot voor kort draaide ik steeds de LTS versie voor stabiliteit, echter de software wordt dan wel erg ‘oud’ en zoals eerder gezegd los je dit met PPA’s niet echt op.  Daarom ben ik voor mijn desktop naar de meer recente versies overgestapt en 15.04 bevalt met goed tot zover. Daarnaast ben ik in enthousiaste afwachting van wat er gaat komen in 15.10 en 16.04. En dan bedoel ik MIR, Unity 8, Snappy en meer van dat. Hierbij is vooral Snappy iets waar ik naar uitkijk. Niet zozeer omdat dit ‘beter’ zouConclusie: hoe graag ik ook manjaro pantheon, opensuse tumbleweed, SolydXK LMDE Cinnamon zou willen draaien om voornoemde redenen, kies ik toch voor Ubuntu omdat het toch gewoon relatief stabiel werkt relatief makkelijk werkt, de software redelijk up to date is (niet de LTS versies) en toch daarnaast ook nog actuele ontwikkelingen in het platform verwerkt (convergence, snappy, etc).  zijn, maar wel omdat het me zo verschrikkelijk makkelijk lijkt (als ubuntu waarmaakt wat ze beloven). Je kunt programma’s installeren en terugzetten als het niet werkt. Het werkt als een soort ‘rolling release’ model waarbij je software altijd up to date is. Natuurlijk moeten de leveranciers wel de nieuwe versies leveren in ‘snappy’ formaat. Vervolgens is het natuurlijk wel de vraag of je ook een DE (bijvoorbeeld) pantheon als ‘snappy app’ kunt installeren op termijn en of alle software wel beschikbaar is voor snappy wanneer deze distributie uitkomt.

vink Voor: het werkt gewoon, het heeft een goed software centre, distributie updates zijn mogelijk, snappy apps komen eraan, eenvoudige installatie (installatie op usb stick werkt gewoon en ook bij werken op een andere computer kun je zonder aanpassingen gewoon doorwerken).


kruisTegen
: unity keurslijf en het installeren van een andere de bovenop Ubuntu levert allerlei extra apps die ik niet wil (dit geld ook als je een andere DE distributie bijvoorbeeld xubuntu pakt) en levert toch vaak enkele kleinere issues op.

Conclusie: hoe graag ik ook manjaro pantheon, opensuse tumbleweed, SolydXK LMDE Cinnamon zou willen draaien om voornoemde redenen, kies ik toch voor Ubuntu omdat het toch gewoon relatief stabiel werkt relatief makkelijk werkt, de software redelijk up to date is (niet de LTS versies) en toch daarnaast ook nog actuele ontwikkelingen in het platform tracht te verwerken (convergence, snappy, etc).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *